Türkiye'nin En Ünlü Şefleri

Türk Mutfağı, büyük ölçüde Osmanlı Mutfağı’nın mirasıdır. Osmanlılar, çeşitli bölgelerden etkilenerek kendi ülkelerinin çeşitli mutfak geleneklerini kaynaştırmışlardır. Mezopotamya mutfağı, Yunan mutfağı ve Mısır mutfağı ile Orta Asya’dan gelen geleneksel Türk unsurları gibi.

 Türk mutfağı, Osmanlı saray mutfağında icat edilen yemekleri de içerir. Üstelik Türk mutfağı da bu mutfakları ve diğer komşu mutfakları etkilemiştir.

Türk beslenmesinin lezzeti ilgi çekici ve tüm dünyada tercih ediliyor. Birbirinden leziz yemekler çeşitli şefler tarafından yapılmaktadır. Bu yazımızda Türkiye’nin En Ünlü Şefleri listesini oluşturduk.

1. Ali Güngörmüş

 

 

Şef Ali Güngörmüş, 1976 yılında Tunceli’de doğmuş, ailesi onun aşçı olmasına karşı çıkmış. Ancak kendisi bu alandaki aşkıyla aşçılık eğitimi almış. Michelin yıldızı alan ilk şef kendisi oldu. 2006 yılında Hamburg’daki restoranı Le Canard Nouveau ile Michelin yıldızını aldı.

İlginç bir şekilde 2014 yılında Münih’te Pageou restoranını Ali Şef açmış. Pageou, Ali Güngörmüş’ün yaşamının ilk on yılını Doğu Anadolu’da geçirdiği köyün adı. Restoran bistronomi hizmeti vermektedir. Ayrıca Ali Güngörmüş üç yemek kitabı yazmıştır.

 

 

2. Fatih Tutak

Fatih Tutak, 31 Ağustos 1985’te İstanbul’da doğdu. İlk profesyonel eğitimini Bolu Mengen Aşçılık Okulu’nda aldı.

Şef Fatih Tutak, Marina Bay Sands’in mutfağında bir dönem çalıştı. Restaurant Magazine’in World’s Best Restaurants tarafından seçilen dünyanın en iyi restoranlarından birinde yemekler yaptı. Noma, 2010, 2011, 2012 ve 2014 yıllarında Kopenhag’ın en iyi restoranlarından biri olarak seçilmiştir.

Tutak, Bangkok’taki House of Sathorn’da Şef ve Mutfak Operasyonları Direktörüydü. Sathorn Evi’nin Yemek Odası’nda Türk mutfağına dayalı bir menü sunmaya başladı. ‘Annemden’ adını verdiği bir yemek yarattı. Bu, onun Türk mantısına yaklaşımıydı.

İlk restoranı Türk Fatih Tutak‘ı İstanbul’da açtı. Restoran, CNN Travel tarafından “2020 için dünyanın en iyi 20 yeni restoranı” listesinde yer aldı. 2022 yılında İstanbul’da Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenen törende Michelin Rehberi’ne İstanbul’dan seçilen 53 restoran açıklandı. Şişli’de yer alan Turk Fatih Tutak iki Michelin Yıldızı‘na layık görüldü.

 

 

3. Dilara Erbay

 

Dilara Erbay, köklü bir Türk şef ve yemek sanatçısıdır. Üstelik abrakadabra olarak bilinen mutfağını geliştiren yaratıcı bir şef. Mutfağı taze, mevsimlik, doğal yiyeceklere dayanmaktadır.

Dilara Erbay, New York’a giderek Brooklyn’de bir artizanal fırın açtı. Abracadabra konseptini New York’ta Türk esintileri ile sağlıklı ve organik yiyecekler sunan zanaatkâr bir şarküteriye dönüştürdü.

 

 

 4. Mehmet Gürs

 

 

Mehmet Gürs, Türk bir baba ile İsveç-Finlandiyalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. ABD’de eğitim görerek, İstanbul’daki çeşitli restoranlarına uygun Amerikan ve İtalyan klasiklerini getirdi.

Mehmet şefin 19 başarılı restoranı bulunuyor. Bunlara NumNum zinciri, Trattoria Enzo, Terra Kitchen ve hatta Kronotrop özel kahve dükkanı da dahildir.

En ünlü restoranı Mikla‘dır. 2018 Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde 44. sıradaydı. Mehmet Gürs’ün Türk mutfak gelenekleri ve mirasına ilişkin bilgi ve araştırmalarını paylaştığı eğitici bir YouTube Kanalı var.

 

 

5. Maksut Aşkar

Maksut Aşkar, ünlü Türk şeflerinden biridir. Aşkar, çeşitli restoranlarda Türk mutfağına modern bir dokunuş kattı. 24 mutfakta yemek programı yapıyor.

Multi, LilBitz ve ardından Sekiz İstanbul gibi çeşitli restoranların sahibidir. Adını verdiği Maksut Restaurant, Neolokal, Dünyanın En İyi 50 Restoranı arasında yer aldı. Aşkar bir yemek sanatçısı olduğu için Neolokal’daki her yemek bir sanat eseri gibi görünüyor. Ayrıca yenilebilir sanat sergileri düzenliyor.

 

 

6. Musa Dağdeviren

 

 

Musa şef, ülkenin her yerinden çok çeşitli geleneksel yöresel yemekleri tanıtmasıyla ünlüdür. Restoranı Çiya Sofrası‘nda benzersiz bir uygun fiyatlı ve rahat yemek tarzı sunuyor.

 

Ziyaretçiler, restoranında ev sahibi spesiyaliteleri arasından seçim yapar. Musa şef, Netflix dizisi “Chef’s Table”ın beşinci sezonda yer aldı. Musa şef, “yemek antropoloğu”, restoranı ise “hafıza mutfağı” olarak anılır.

 

 

 

7. Mehmet Dikmen

Türk mutfağındaki hünerlerini şehrinden uzakta resmetmiş bir Türk şefimiz. Tokyo’da Burgaz Ada adında bir restoranı var. Restoranı, Japon başkentinin en iyilerinden biri olarak kabul edilir.

Şef Mehmet, Japon yemek yarışması ‘Go Kitchen, Go’ya katıldı ve 1 milyon dolar kazandı.

 

8. Somer Sivrioğlu

 

 

Somer şef, Türkiye’de Masterchef olarak anılıyor. Ayrıca, bir Türk şef, Avustralya’da bir televizyon kişiliği olarak tanınmaktadır. İstanbul’dan ayrılarak 25 yaşında Avustralya’ya gitti.

Somer şef, Sidney’i zarif ve modern Türk yemekleri ile tanıştırıyor. Bunu iki restoranı Efendy (Maydanoz) ve Anason‘da yapıyor.

 

 

9. Nusret Gökçe

Nusret Gökçe, Türk kasap, şef ve restoran işletmecisi. Et pişirme ve tuzlama şekli nedeniyle Salt Bae adıyla anılmaya başlanan Türk şefimiz bir internet fenomeni hâline geldi. Nusr-et isimli restoran zincirinin sahibidir. Dünyanın birçok noktasında şubesi bulunmaktadır.

Nusret, ekonomik sorunlar nedeniyle okulu küçük yaşta bıraktı. Okulu bıraktıktan sonra bir kasap dükkanında çalıştı.

Nusret Şef, et kesme konusunda uzmandır. Yeteneği kasap dükkanından geldi. Ancak yemek pişirme becerilerini çeşitli restoranlardan öğrendi. Yemek kültürlerini görmek, çalışmak ve bilgi sahibi olmak için Arjantin ve Amerika gibi yerlere iş gezileri için gitti.

Nusret Gökçe, ‘Nusr-Et’ olarak bilinen restoranını açtı. Restoranında dört yüzden fazla çalışanı olan uzman bir şef oldu.

 

 

10. Burak Özdemir

Burak Özdemir ünlü Türk şeflerden biridir. Büyük boy kebaplar ve tatlılarla ilgili videoları ile tanınır.

Burak, Hatay Medeniyetler Sofrası restoran zincirinin sahibidir. Binden fazla çalışanı bulunmaktadır. Burak Özdemir, tüm kültürlerin yemeklerinden faydalanan çok yetenekli bir şeftir.

Yüzyıllar boyunca diğer kültürlerle etkileşim içinde gelişen zengin ve kadim bir mutfağa sahip olan Türkiye’de artık yeni nesil şefler, Türk mutfağını dünyanın en güzel örnekleriyle harmanlamaya devam ediyor.



error: Content is protected !!